Zdravje v vrtcu – Čebelice

AKTIVNOST 1 – Vitaminčki: Priprava sadnih nabodal

Pri izvedbi angleških uric smo spoznali angleške izraze za sadje. Vzgojiteljice smo narezale sadje, otroci pa so vsakega, ki so ga nabodli na nabodalo, poimenovali po angleško. Tako smo hkrati spoznali nekaj novega, se posladkali in zaužili vitamine.

AKTIVNOST 2 – Skrb za duševno zdravje: Hiška, majhna kot miška

Prebrali smo pravljico Hiška, majhna kot miška in diskutirali o pomoči modrega moža; kako lahko mi podamo drugemu nasvet, ga potolažimo, opomnimo, mu odpremo oči,…  Imeli smo pogovor o stiski, utesnjenosti; kdaj se tako počutimo, kaj lahko naredimo mi, da je ne povzročamo drugim in če jo doživljamo sami. Naredili smo poskus s kremo v tubi, in sicer tako, da smo jo iztisnili ven in je nismo mogli več spraviti v tubo. Spoznali smo, da je tako z besedami; ko izrečemo neprimerne, se jih ne da več vzeti nazaj. Da kreme nismo zavrgli, smo jo drug drugemu namazali na roko in spoznali, da je bolje biti nežen in ljubeč, tako v dejanjih kot tudi v besedah.

AKTIVNOST 3 – Pomoč drug drugemu: zavetje

Ob knjigi Zavetje smo spoznali, kako pomembno je delati drugim, kar želimo, da oni nam. spomnili smo se na tiste, ki so zaradi naravnih katastrof ostali brez doma – npr. poplave v Sloveniji. Razmišljali smo, kako lahko pomagamo drugim v svoji okolici, npr. spečemo piškote, narišemo risbice, sodelujemo pri donaciji – oblačil, igrač,… Spoznali smo, da zavetje ni le fizično, ampak tudi varnost, ki jo občutimo znotraj sebe. Spoznali smo dobrodelne organizacije v SLO. Ogledali smo si njihove simbole  – RK, UNICEF, KARITAS. Dva dni smo zbirali oblačila, obutev in igrače za na RK. Prav tako smo narisali risbice za ljudi v okolici vrtca za lepši dan ter jih raznesli od hiše do hiše.

AKTIVNOST 4 – Čebelarstvo in koristni učinki medu

V skupini nas je obiskala mamica ene izmed deklic in nam predstavila delo s čebelami. Pokazala nam je nekaj pripomočkov, ki jih uporablja pri izdelavi medu. Otroci so si lahko nadeli zaščitna pokrivala. Spoznali smo nekaj produktov iz medu, okušali različne vrste medu ter spoznavali njegove koristne učinke. Ker smo skupina Čebelice smo na to temo izvedli še veliko drugih dejavnosti.

AKTIVNOST 5 – Sprejemanje drugačnosti

Poslušali smo pravljico Lev Rogi najde srečo. Pogovarjali smo se o OPP, da le teh ne zavračamo, ampak sprejemamo in jim pomagamo. Igrali smo se igro, kjer so morali z zavezanimi očmi in s tipom prepoznati drugega otroka. Prav tako smo spoznali Braillovo pisavo in nekaj besed v znakovnem jeziku (podpora, prijatelj, družina, rad te imam,…) ter z njimi označili mize.

AKTIVNOST 6 – Vpliv podnebnih sprememb

Spoznali smo vzroke in posledice podnebnih sprememb ter kako te vplivajo na ljudi, živali ter rastline. Ogledali smo si posnetke in naredili poskuse naravnih katastrof, ki so posledice podnebnih sprememb. Na vremenskem koledarju smo spremljali vreme. Ob fotografijah smo spoznali, katere rastline in živali izumirajo in so izumrle. Spoznali smo pojem biotska pestrost. Ob aplikatih smo spoznavali živa bitja, njihove značilnosti ter življenjske pogoje. Spoznali smo trajnostne oblike prevoznih sredstev in spodbujali gibanje, ki med drugim ugodno vpliva na naše zdravje.

Vse slike si lahko ogledate tudi v skupni galeriji.

 

Pripravila: Patricija Novak

Dostopnost