ZELIŠČA

Zajčki smo se podali na nepozabno popotovanje, polno znanja, vonjav in okusov.

Prvi korak nas je popeljal v lekarno, kjer smo se spoznali s širokim spektrom zdravil in njihovimi zdravilnimi lastnostmi. S pomočjo strokovnjakov smo raziskali, kako lahko zelišča blagodejno vplivajo na naše zdravje in dobro počutje. Otroci so tudi z navdušenjem opazovali izdelavo kreme.

Priredili smo tudi pravo čajanko, kjer smo si privoščili dišeče in okusne skodelice zeliščnih čajev. Ob prijetnem druženju smo razpravljali o vrsti čajev, ki smo jih skuhali, kakšne barve in okusa so čaji.

Otroci so se učili razlikovati med različnimi vonji, spoznavali, katera zelišča so dišeča, in ugotavljali, kateri vonji  jim najbolj pri srcu.

Vrhunec našega tedna spoznavanja zelišč pa je bil izdelava čaja iz zelišč. S skupnimi močmi smo pripravili sestavine, nato pa se podali v ustvarjalni proces priprave čajne mešanice. Vsak otrok je svojo mešanico čaja odnesel domov.

Spoznavanja zelišč je bil poln čudovitih doživetij, ki so nas povezala s čarobnim svetom narave. Skupaj smo se naučili ceniti bogastvo zelišč in njihovo moč, ki nam lahko pomaga ohranjati dobro počutje.

HIGIENA ROK IN KAŠLJA

Higiena rok in kašlja je ključna za ohranjanje zdravja in preprečevanje širjenja bolezni, kar smo se v tem letu naučili tudi skupaj z našimi radovednimi otroki. Pravilno umivanje rok in pravilna tehnika kašljanja ter kihanja so preprosti, a izjemno pomembni koraki, ki nam lahko pomagajo ohraniti zdravje in dobro počutje.

Z otroki smo se veliko pogovarjali o pomenu rednega umivanja rok z milom in toplo vodo. Skupaj smo odkrivali, kako temeljito umiti roke, pri čemer smo posebno pozornost namenili pranju med prsti, pod nohti in na hrbtni strani rok. Otroci so z zanimanjem opazovali, kako se milnata pena spira stran, s seboj pa odnaša tudi morebitne »bacilčke«, ki bi se lahko nabrali na njihovih rokah. Pomembno je, da si otroke spodbujamo k rednemu umivanju rok, še posebej pred jedjo, po obisku stranišča in po igranju na prostem.

Prav tako smo se naučili, kaj storiti v primeru kašlja ali kihanja. Otroci so spoznali, da ni primerno kašljati ali kihati v dlani, saj se tako »bacilčki« lahko prenesejo na druge površine ali ljudi. Namesto tega smo se skupaj naučili kašljati ali kihati v notranji del komolca ali v robec, ki ga nato takoj zavržemo v smetnjak. S tem preprečimo širjenje okužbe na druge.

GIBANJE V TELOVADNICI

Vsaka sreda je postala za Zajčke praznik gibanja in zabave, ko smo se skozi celotno leto odpravljali v telovadnico, polni pričakovanja in energije. Tam smo se predali raznolikim vadbam, igram z žogo in družabnim aktivnostim, ki so nas osvežile in napolnile z novo energijo.

Vsak obisk telovadnice je bil priložnost za raziskovanje in učenje novih vaj ter krepitev našega telesa. Skupaj smo izvajali različne vaje, ki so bile prilagojene našim sposobnostim in ciljem.

Poleg tega smo se vsakič poglobili v igre z žogo, ki so nam poleg zabave prinesle tudi veliko koristi za naše zdravje.

V telovadnici smo se ne le gibali, temveč tudi zabavali. Socialne igre so nam omogočile, da smo se povezali in sprostili. Skozi igro smo razvijali komunikacijske veščine, sodelovali v ekipnih nalogah in se naučili spoštovati pravila ter soigralce.

VARNO S SONCEM

Zaščita pred soncem je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, še posebej v vročih poletnih mesecih, ko je sončna svetloba najmočnejša. Zato smo se skupaj z otroki pogovarjali o pomenu zaščite pred soncem in kako lahko poskrbimo za svoje zdravje, medtem ko uživamo na soncu.

Najprej smo se naučili, kako izbrati pravo zaščito pred soncem. Otroci so spoznali, da je uporaba sončnih krem ključna za zaščito njihove kože pred škodljivimi UV-žarki.

Poleg uporabe sončnih krem smo se pogovarjali tudi o drugih načinih zaščite pred soncem. Otroci so spoznali, da je nošenje oblačil s pokritimi rameni in hlačnicami ter klobukov ali pokrival ključno za zaščito pred sončnimi opeklinami. Prav tako smo se dogovorili, da se bomo sončnih žarkov izogibali v najbolj vročem delu dneva, in sicer med 10. in 16. uro. Zato smo odhajali na sprehode in igro na igrišče že takoj po zajtrku.

Poleg tega smo se zavedali, da pijemo dovolj tekočine, še posebej v vročih dneh.

Da bi še dodatno osvežili in zabavali otroke, smo se odločili za igre z vodo in izdelavo vetrnic.

Skupaj smo se zabavali ob različnih vodnih igrah, ki so nas ohladile in nasmejale, ter se naučili izdelati barvite vetrnice, ki so popestrile naše poletne dni.

TEMATSKO PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI

Rojstni dnevi so čas praznovanja, veselja in učenja, zato smo se odločili, da letos pri Zajčkih popestrimo praznovanja s prav posebnim praznovanjem po Montessori metodi.

Naša tema je bila Zemlja in njen ples okoli Sonca. Otroci so bili navdušeni, ko smo jim prikazali, kako Zemlja potuje okoli Sonca in koliko časa potrebuje za en obhod. Skozi pogovor in zabavo so spoznali letne čase ter razlike med njimi. Zima, pomlad, poletje in jesen so postali zanje bolj razumljivi, ko so raziskovali, kako se spreminja svet okoli nas skozi leto.

Ob tematskem praznovanju smo se osredotočili tudi na rast in razvoj, saj so otroci v tem obdobju življenja zelo radovedni glede svojega telesa in procesa odraščanja. Skozi pogovor in ogledom fotografij so spoznavali, kako rastemo in se razvijamo iz leta v leto.

Poleg zabave, pogovora in petja so se otroci naučili tudi nekaj novega, kar jim bo ostalo v spominu še dolgo po tem, ko se bodo lučke na torti ugasnile.

Vse utrinke si lahko ogledate tudi v skupni galeriji.

 

Pripravila: Barbara Jurjevič

 

Dostopnost