(projekt Tačke pomagačke pri Medvedkih v šol. letu 2023/24)

Prijazna psička Lona nas je s svojo lastnico, učiteljico Petro Skube Bavdek obiskala vsak mesec.  Delujeta v okviru društva za terapijo s pomočjo psov: Tačke pomagačke. Naša srečanja so bila res lepa in nestrpno smo pričakovali, kdaj nas bo Lona naslednjič razveselila s svojim obiskom.

Preden smo jo spoznali, nam je napisala pismo, v katerem nam je  zaupala, kakšno vedenje ji je všeč in česa psi ne marajo. Na dan našega srečanja, smo se res potrudili, da smo z njo vzpostavili spoštljiv stik, da nismo bili preglasni in da smo jo božali le eden po eden. Bili smo navdušeni nad tem, kako je ubogljiva in kako sledi svoji vodnici Petri. Včasih pa je pri tem potrebovala malo spodbude s priboljški.

Ko smo se spoprijateljili, smo skupaj telovadili, brali, spoznavali dele pasjega telesa in kako psi izražajo svoja čustva. Lono smo peljali na sprehod in jo negovali.

Ker jo imamo res radi in ker vemo, da se najraje igra lovljenje igrač, smo zanjo iz odpadnih oblačil izdelali igralno vrv. Kako je bila vesela, ko smo ji jo metali, ona pa jo je lovila…

Učenje z Lono je zabavno, njen obisk pa vedno prehitro mine. Tudi tisti otroci, ki smo bili sprva nekoliko zadržani do nje, jo zdaj veselo pobožamo in se z njo igramo. Zaupljiv in nežen kužek, kot je Lona, pozna bližnjice, po katerih mehko stopa naravnost v otroška srca. Da bi ohranili spomin na našo posebno vez, ki smo jo stkali skozi srečanja, smo ustvarili spominek z odtisom naših dlani in njene šapice.

Utrinki v galeriji.

otroci iz skupine Medvedki z vzgojiteljicama Damjano Lavrič in Saro Kotnik

Dostopnost