Skrb za zdravje ima že od nekdaj zelo pomembno vlogo v našem vrtcu. V skupini Medvedki (starost otrok 5-6 let) smo letos to podkrepili z nekaterimi aktivnostmi v okviru projekta Zdravje v vrtcu pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). S sodelovanjem v programu smo želeli zagotoviti čimbolj zdravo in varno okolje, v katerem bi se vsi udeleženci dobro počutili. V skupini smo skozi leto izvedli naslednje dejavnosti:

SPOZNAVANJE ČUSTEV IN KREPITEV SAMOPODOBE

Ugotovili smo, da se v nas skriva cela paleta čustev. Spoznali smo osnovna čustva in kako jih izražamo.  Prav je, da sprejmemo vsako čustvo, vendar je pomembno, da ga izrazimo na primeren način. Pri obisku naše prijateljice psičke Lone, ki s svojo vodnico delujeta v društvu Tačke pomagačke, smo se naučili, na kakšen način psi izražajo svoja čustva. Skozi zgodbe in pogovor smo spoznali, kaj nam pomaga, ko se počutimo neprijetno. Vsakemu čustvu smo pripisali svojo barvo in tako dnevno označevali počutje na termometru čustev.

Krepili smo svojo samopodobo, saj vemo da smo v življenju uspešnejši, če verjamemo vase in zaupamo svojim spretnostim. Vzgojiteljici sta nam pomagali prepoznati naše pozitivne lastnosti, močna področja in vložen trud, tako da sta jih izpostavili in pohvalili. Poimenovali smo jih kar »SUPER MOČI«.

Ugotovili smo, da smo vsi lahko junaki, ki imamo v sebi skrite pozitivne lastnosti oz. spretnosti in veščine. Na svoje super moči smo lahko ponosni in jih velja krepiti. Iskali in prepoznavali smo jih tako pri sebi, kot pri svojih prijateljih.

Vsak je svojo super moč, na katero je najbolj ponosen, narisal v svoj grb. Tako kot ščit varuje viteza pred nevarnostjo, nas v resničnem življenju naše pozitivne lastnosti in to, da jih poznamo, se jih zavedamo, lahko ščiti pred slabim počutjem.

KOLO PRIJATELJSTVA

Pri Medvedkih se trudimo, da smo prijazni drug do drugega in da krepimo prijateljske odnose. Pri tem nam je pomagalo kolo prijateljstva, ki nam je določilo naloge za sodelovanje, povezovanje, zaupanje ali prijazno komunikacijo. Vsak dan smo ga zavrteli in izvedli nalogo, na kateri se je ustavila puščica. Nekatere naloge so potekale skupinsko, druge pa  v parih, ki so jih otroci izžrebali. Namen žreba je bil, da otroci ne izberejo vedno istega prijatelja za igro, se tako spoznavajo in širijo svojo mrežo prijateljstva. 

Kolo prijateljstva nam je prineslo naslednje izzive:

– Razmišljanje o prijatelju in o tem kako se lahko sami potrudijo biti dober prijatelj ter spodbuda otrokom, da povedo nekomu, da mu je všeč in zakaj, da izrazijo in pohvalijo njegove pozitivne lastnosti in močna področja.

– Spodbuda k uporabi prijaznih besed in gest (objem, nasmeh, pozdrav, pomoč, da nekoga nasmejejo).

– Socialne igre skupinske identitete, spoznavanja, zaupanja, povezovanja in sodelovanja (Zrcalo, Mreža prijateljstva in prijaznih besed, Stol na moji desni je prost,…).

-Zabavne dejavnosti s prijateljem: ples prijateljstva, gibalne naloge  v paru, petje.

Ob izvajanju nalog smo okrepili spoštljivo komunikacijo, medsebojne vezi in  se ob tem še zabavali. Kolo je pripomoglo, da smo vsak dan z veseljem in dobro motivacijo pristopili k nalogi.

PEKA KRUHA ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal v petek 17. novembra pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Zato smo mu namenili posebno pozornost, saj smo si za slovenski tradicionalni zajtrk spekli vsak svojega.

Preko pesmi KRUHEK (J. Bitenc) smo se seznanili z receptom za kruh. Sicer je večina otrok že vedela, kaj vse potrebujemo za pripravo kruha – očitno so dobri opazovalci in pomočniki tudi v domači kuhi

Nadeli svoje si predpasnike in delo se je lahko pričelo. S skupnimi močmi smo vzhajali kvas, zamesili testo in ga dali “spat”. Ko je testo vzhajalo, smo ga razdelili na toliko delov, kolikor je članov skupine. Vsak si je oblikoval svoj hlebček in ga namazal z jajcem. Potrebovali smo še malo pomoči kuharic in po šoli je že dišalo po sveže pečenih štručkah. Komaj smo čakali, da smo lahko naslednji dan zagrizli vanje.

Za slovenski tradicionalni zajtrk smo si pripravila slavnostno omizje: pogrnili smo prte, dodali čebelice, ki smo jih izdelali tekom tedna in so krasile naše mize, ter si prižgali svečke. Vsak si je izdelal tudi svoj pogrinjek. Kruh, ki smo ga sami pripravil je bil slajši, kot po navadi.

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE IN DRUŽENJE

Radi se družimo s starostniki, saj opazimo, da jim s tem polepšamo dan.  Dedke in babice smo v tednu otroka povabili v vrtec na druženje ob športnih dejavnostih na OLIMPIJADI ZA VELIKE IN MALE. S skupnimi močni smo premagali vse ovire in opravili naloge.

Za njih smo uprizorili tudi  gledališko predstavo, za katero smo se celovito pripravljali. Izdelali smo kostume, sceno, se vživljali v vloge in se naučili pesmi s katerimi smo obogatili igro. S starimi starši smo se po predstavi podružili in jim v spomin na obisk v vrtcu izdelali uokvirjene risbe.

Na srečanju starostnikov občine Straža smo v sklopu vseslovenske akcije “Pokloni čas, polepšaj dan” drug drugemu poklonili svoj čas in se prijetno družili. Skupaj smo obrisovali dlani. Iz njih so nastali prečudoviti plakati s sloganom “Z roko v roki za lepši dan”. Skupaj smo zapeli, zaplesali ter dokazali, da s sodelovanjem različnih starostnih skupin krepimo medgeneracijsko sodelovanje v našem kraju.

Meseca maja smo se priključili starejšim občanom pri jutranji telovadbi. Starostniki so nas vodili skozi telovadbo, mi pa smo se jim v zahvalo  predstavili plesno – pevsko točko. Verjamemo, da smo jim s svojo prisotnostjo popestrili druženje in polepšali dan, tako kot so ga oni nam.

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI V NARAVI

Ker čas radi preživljamo na prostem, smo rojstnodnevna praznovanja skozi celo leto prirejali v naravi. Ideje za dejavnosti nam je ponujala kar narava sama. Tako smo v jesenskih dneh izdelali torto iz jesenskega listja, v vetrovnem dnevu, smo z metanjem listja v zrak naredili listnato ograjo, v deževnih dneh smo skakali po lužah in slikali z naravnimi barvami, v mrzlih zimskih mesecih smo delali poskuse z ledom, hranili ptice ter se zabavali na snegu. Pomladni meseci so nam ponujali dejavnosti na cvetočih travnikih in prebujajočem se gozdu. Za otroke, ki praznujejo rojstni dan poleti, pa smo pripravili vodno zabavo.

Slavljencu smo posvetili posebno pozornost z izdelavo krone na katero smo lepili naravni material, ki smo ga našli v okolici v določenem letnem času. Okoli njega smo rajali in prepevali rojstnodnevno pesem. Na praznovanjih so imeli otroci veliko časa za prosto igro in raziskovanje narave, kar jim je najbolj všeč.

Vse utrinke si lahko ogledate tudi v skupni galeriji.

 

Pripravila: Damjana Lavrič

 

Dostopnost