Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je v petek 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Tudi v skupini Medvedki smo mu namenili posebno pozornost, saj smo si za slovenski tradicionalni zajtrk spekli vsak svojega.

Preko pesmi KRUHEK smo se seznanili z receptom za kruh. Sicer je večina otrok že vedela, kaj vse potrebujemo za pripravo kruha – očitno so dobri opazovalci in pomočniki tudi v domači kuhinji.

KRUHEK (Janez Bitenc)

Bela moka, lonček vode,

košček kvasa, ščep soli,

če to dobro skupaj zmešaš,

fino se testo dobi.

Že pripravljena je peč,

hlebček kruha – dobra reč!

Nato smo si nadeli svoje lepe predpasnike in delo se je lahko pričelo. S skupnimi močmi smo vzhajali kvas, zamesili testo in ga dali “spat”. Ko je testo vzhajalo, smo ga razdelili na toliko delov, kolikor je članov skupine. Vsak si je oblikoval svoj hlebček in ga namazal z jajcem. Potrebovali smo še malo pomoči kuharic in po šoli je že dišalo po sveže pečenih štručkah. Komaj smo čakali, da smo lahko naslednji dan zagrizli vanje.

Za slovenski tradicionalni zajtrk smo si pripravila slavnostno omizje: pogrnili smo prte, dodali čebelice, ki smo jih izdelali tekom tedna in so krasile naše mize, ter si prižgali svečke. Vsak si je izdelal tudi svoj pogrinjek.

Tekom dneva smo rajali ob glasbi, ustvarjali, se igrali, spoznali prstno igro o čebelah in preko slik ugotavljali, kako se pridobi med.

Otroci so uživali pri pripravi kruha in slovenski tradicionalni zajtrk nam bo ostal v lepem spominu.

Utrinki v galeriji.

 

vzgojiteljice Damjana, Sara in Maja

Dostopnost