V sklopu projekta Zdravje v vrtcu, kjer je letošnja rdeča nit »Prihodnost je moja«, smo v skupini MEDVEDKI skozi celo leto vpletali različne dejavnosti in aktivnosti namenjene skrbi za zdravje in dobro počutje. Izvedli smo naslednje dejavnosti:

 

  1. Mini olimpijada

Začetek vrtčevskega leta je bil pri Medvedki zaznamovan z gibanjem: vsakodnevni sprehodi, gibalne minutke v oddelku in na prostem, športne rekreacije na šolskem igrišču, gibanje na vrtčevskem igrišču, najbolj pa nam je ostala v spominu Mini olimpijada, ki smo se je udeležili v mesecu septembru. Tekmovali smo v različnih športnih disciplinah, kot so atletske discipline, elementarne igre z žogami in rekviziti, štafetne igre in podobno.

 

  1. Obiski terapevtske psičke Lone

Od meseca septembra je k nam enkrat mesečno prihajala terapevtska psička Lona, skupaj z vodnico Petro Bavdek Skube, ki je članica društva Tačke pomagačke. Naš skupni čas je temeljil na spoznavanju s psičko ter gibanju ob njej. Aktivnosti so potekale na različnih lokacijah, in sicer v telovadnici, v atriju šole, v gozdu, na sprehodih, v oddelku. Pasja zvestoba, naklonjenost in prijaznost lahko bistveno pripomore k ustvarjanju spodbudne učne klime, njena naklonjenost pa spodbuja občutek sprejetosti in varnosti. Lahko rečeva, da so bili otroci ob psički bolj sproščeni in  motivirani za delo oz. aktivnosti.

 

  1. Vrtec v naravi (CŠOD Črmošnjice)

Letovanje predstavlja poseben način življenja otrok v naravi skupaj s svojima vzgojiteljicama. Otroci oddidejo brez spremstva staršev, kjer se seznanijo z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi. Bivanje v naravi predstavlja tudi pomemben element – krepitev zdravja, razvijanje gibalnih, socialnih, spoznavnih, funkcionalnih sposobnosti in lastnosti. S skupino Medvedki smo v mesecu aprilu odšli na krajše letovanje v CŠOD Lipa v Črmošnjice. Otroci so spoznavali in raziskovali novo okolje, odšli na sprehod, spoznavali rastline, ter izvajali različne športne aktivnosti.

 

  1. Gibalne urice v telovadnici

Ob petkih smo izvajali gibalne urice v osnovnošolski telovadnici. Otroci so spoznali različne športne rekvizite in pripomočke, pomagali so pri postavitvi poligona, ter se urili v športnih in gibalnih dejavnostih.

 

  1. Priprava naravnega soka iz pomaranč

Otroci zelo radi pomagajo pri gospodinjskih in kuharskih opravilih, zato sva se vzgojiteljici odločili, da si otroci sami pripravijo pomarančni sok. Otroci so pomaranče oprali, jih prerezali ter iztisnili sok na ožemalniku, natočili v kozarce in popili. Kljub temu, da nekateri otroci ne jedo pomaranče, so sok vsaj poskusili.

 

  1. Bivanje v gozdu

V gozdu smo si naredili svojo gozdno igralnico v katero velikokrat zahajamo. Tam izvajamo različne dejavnosti in aktivnosti s katerimi popestrimo naše dopoldneve v vrtcu. Med drugim v njej zelo radi potelovadimo in razmigamo naša telesa kar s pripomočki iz gozda.

 

  1. Igre na snegu

Tudi gibanja na snegu ni manjkalo. Vsak zapadel sneg smo izkoristili za različne gibalne aktivnosti. Uživali smo v kepanju, tekanju in valjanju po snegu, izdelovali snežaka, opazovali stopinje …

 

  1. Koliko hrane zavržemo na dan?

Skupaj s skupino Muce smo izvedli tekmovanje, s katerim smo želeli ozavestiti otroke, da se bolj odgovorno vedejo do hrane.

V obeh skupinah smo ugotovili, da vsak dan zavržemo preveč hrane, zato smo se odločili, da se bomo potrudili in to spremenili, in sicer tako, da smo medsebojno tekmovali v tem, katera skupina je pri kosilu zavrgla čim manj hrane. Po 3 tednih smo obiskali skupino Muce, kjer smo primerjali naš in njihov grafični prikaz količine zavržene hrane. Izkazalo se je, da sta se obe skupini zelo trudili in tako je bil rezultat na koncu neodločen. Dogovorili smo se, da se bomo še naprej odgovorno vedli do hrane in si na krožnik postregli le toliko, kolikor lahko pojemo.

Utrinki v galeriji.

 

Zapisali: Tanja Berkopec in Irena Bobnar

Dostopnost