Skupina Žogice je v šolskem letu 2022/2023 sodelovala pri projektu Zdravje v vrtcu. Izvajali smo naslednje dejavnosti:

Higijena rok: Skozi celo šolsko leto smo dali velik poudarek na higieno rok. Roke si vedno umivamo pred in po jedi, prav tako, ko pridemo iz terase, igrišča, sprehoda. Otroci pri kvalitetnem umivanju rok potrebujejo veliko pomoči. Preko aplikatov, slik, slikanic in demonstracije sva otrokom predstavili pravilno umivanje rok. Spoznali smo deklamacijo »Traktor se pelje po polju« in z rokami ponazarjali vožnjo traktorja po dlaneh. Naredili smo tudi poskus. V vedro z vodo smo natresli poper, otrokom pomočili roke v »umazano« vodo in na rokah jim je ostal poper. Pogovorili smo se, da to je umazanija, bacili. V drugem vedru smo imeli čisto vodo v kateri so otroci umazane roke sprali in opazili, da so roke spet čiste.

Naredimo smuti: Iz jabolk, hrušk, banan, kivija, jagodičevja smo naredili zdrav napitek. Sadje, ki smo ga izbrali za izdelavo zdravega napitka smo otrokom najprej pokazali, predstavili, poimenovali. Otroci so ga vzeli v roke, ga pogledali, povonjali. Poskusili so ga poimenovati. Potem smo sadje oprali, razrezali in olupili ter otrokom ponudili koščke za poskusit. Skupaj smo koščke sadja dali v mešalnik, ga prižgali in opazovali kako se sadnje spreminja v napitek. Vsak otrok je napitek poskusil in vsem je bil všeč.

Zelo lačna gosenica: Pogovarjali o zdravi in nezdravi prehrani. Otrokom sva ob ilustracijah večkrat prebrali zgodbo Zelo lačna gosenica. Iz velikega papirnatega tulca smo naredili gosenico z odprtino za njena usta. Plastificirali smo slike hrane, ki jo gosenica v zgodbi pregrize – ob zdravi hrani je bila gosenica vesela, ob nezdravi hrani pa jo je bolel trebušček in gosenica je bila žalostna. Otroci so se kasneje s tem didaktičnim pripomočkom igrali v prosti igri in opazili sva, da so tudi sami ponazarjali počutje gosenice. Poleg tega so se otroci seznanili s štetje, poimenovanjem dni v tednu, poimenovanju sadežev in ostale hrane. Skupaj smo izdelali senzorno gosenico in jo prilepili na steno igralnice, da je otrokom ves čas na voljo. Otroci so izdelali gosenico iz škatel od jajc. Pobarvali so jo z zeleno in rdečo tempera barvo.

Več utrinkov v galeriji.

 

Zapisali: Martina in Tina B.

Dostopnost