V skupini Želvice smo z eko dejavnostjo začeli v februarju, ko smo si uredili igrišče tako, da smo pograbili staro listje in pospravili veje, ki so odpadle z dreves. Skupaj smo očistili igrala in jih pripravili za našo uporabo. Spomladi, ko pa je začelo vse zeleneti,  smo populili travo, ki je rastla med kamni ob stavbi.

V mesecu aprilu smo začeli spoznavati sončnico. Ogledali smo si slike Sončnic, Vincenta Van Gogha. Pogovorili smo se kaj menijo, da je na sliki naslikano. Otroci so imeli različne komentarje, na koncu pa smo prišli do spoznanja, da so naslikane rože, ki se imenujejo sončnice.  Naslikane Sončnice smo poskusili poustvariti tudi sami in nastale so zanimive umetnije. Ogledali smo si tudi umetno in posušeno sončnico. Ugotovili smo, da lahko posušena semena pojemo. Mmmm, kako so bila dobra. Med sprehodi smo, v okolici vrtca, videli cvetličarno. Cvetličarno smo obiskali in dobili dve sončnici v dar. Ugotovili smo, da sta sveža in posušena sončnica, zelo podobni sončnicam na slikah Vincenta Van Gogha. Ker pa sveža rastlina ni imela korenin, da bi jo posadili, smo s pomočjo knjige Kako iz semena zraste sončnica, prišli na idejo, da bi posadili posušena semena. Tako smo si uredili visoko gredo in jih posadili.  Zunaj je bilo še mrzlo, zato smo visoko gredo pustili v garderobi. Ko smo prišli po prvomajskih praznikih nazaj, so sončnice že kar zrastle, vendar so ležale na zemlji. Ugotovili smo, da jim je bilo pretoplo in so prehitro zrasle. Uredili smo jim opore, da bi rastle pokonci. Da bi lepše rastle in uživale v soncu, smo jih premaknili na igrišče. Tam so si opomogle in postale močne rastline. V garderobi smo si uredili tudi prostor, kamor lepimo rastline v različni fazi rasti in tako spremljamo njihovo rast v vrtcu in na igrišču. Da bi lahko posadili čim več sončnic in tako poskrbeli za čebele, so tudi otroci domov odnesli nekaj semen  in jih posadili doma. Pogovorili smo se tudi o čebelah; kaj čebele so, kje stanujejo, kaj dobimo od njih. Ogledali smo si čebelnjak, kjer smo ugotovili, da v njem ni več čebel.

Otroci med igro na igrišču opazujejo sončnice in opozarjajo na spremembe ter živali, ki jih obiskujejo. Sončnice skupaj zalivamo in komaj čakamo da zraste še cvet.

 

Utrinki v galeriji.

                                                                                                                                             Želvice

Dostopnost