V okviru tedna mobilnosti  Občina Straža vsako leto organizira poseben dan za predšolske otroke. Tako je bilo tudi danes, 17.9.2019. Pod sloganom »Otroci spoznavamo promet« sta se skupini Medvedki in Ribice z vzgojiteljicami in dodatnim spremstvom odpravili z avtobusom v Novo mesto. Spremljali so nas tudi predstavniki ZŠAM Straža. Izstopili smo pri glavni avtobusni postaji Novo mesto, ter se ob spremstvu policistke in predstavnikov ZŠAM odpravili čez cesto, nato še čez most. Učili smo se kako pravilno in varno prečkati cesto, kako ne smemo hoditi po kolesarski cesti ter kako pravilno vstopimo in izstopimo iz avtobusa.

Z avtobusom smo se odpeljali do Policijske postaje v Bršljinu, kjer nas je sprejel zelo prijazen policist. V njihovi veliki hiši smo videli predvsem dolge hodnike. Po enem hodniku smo prišli do operativno komunikacijske pisarne, kjer smo videli kako dežurni v pisarni sprejme klice na pomoč. Da je to res smo tudi mi poskušali poklicati številko 113 in prav tam je zazvonil telefon.

Po drugem hodniku smo odšli do garaže, kjer smo si ogledali policijske avte in motorje. Vsak, ki je želel, se je na motor lahko usedel.

Po naslednjem hodniku smo odšli do čisto pravih zaporov, oziroma celic za pridržanje. Morali smo biti čisto tiho, ker je bila ena celica polna. V drugo prazno celico pa smo lahko vstopili in videli kaj ima na razpolago oseba, ki je pridržana.

Po spet drugem hodniku smo videli polno pisarn za pogovore. Čisto na koncu našega ogleda pa so nam policisti pokazali pripomočke, ki jih imajo vedno pri sebi – palico, solzilec, lisice in še kaj. Kdor je želel je lahko lisice preizkusil na svoji roki.

Po ogledu Policijske postaje smo se z avtobusom odpeljali nazaj v vrtec. Bilo je lepo. Zahvaljujemo se Občini Straža za organiziran prevoz in organizacijo ogleda, predstavnikom ZŠAM za spremstvo in pomoč, ter policistki iz Policijske postaje Dolenjske Toplice in policistom iz Policijske postaje Novo mesto za odlično voden ogled.

Slike si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala: ga. Sabina Krštinc

Dostopnost