V letošnjem šolskem letu naš vrtec prvič sodeluje s turistično zvezo Slovenije. Tema letošnjega  projekta je  Z igro do prvih turističnih korakov, rdeča nit pa Turistični spominek mojega kraja. V projektu so sodelovale najstarejše štiri skupine našega vrtca. To so Medvedki, Pikapolonice, Zmajčki in Ribice.

Zdi se nam pomembno, da že v vrtcu otroci spoznavajo naš kraj. Veseli smo, da imamo ob takih projektih vseskozi ob strani občino Straža, ki nam je tudi tukaj prišla naproti s knjigo o Straži, brošurami, zastavo,…

V okviru projekta smo izvedli opazovalne sprehode po Straži, si ogledali različne znamenitosti kraja, kot je lesen most, mlin na Krki, vzletišče Peter, cerkve, občino,…  Otroci so v vrtec prinašali stare razglednice, slike in različne stvari na temo o kraju. V projekt smo vključili tudi stare starše in skupaj z njimi odšli do vzletišča Peter in cerkve v straži. Otroci so spoznali tudi straško pogačo, ki smo jo spekli v vrtcu.

Pripravljali smo razstavo na temo Straža in v ta namen so nastale krasne risbe, makete, skulpture, posladkali smo se tudi s straško pogačo,… Vse to si še vedno lahko ogledate na razstavi, ki smo jo slavnostno odprli 22.5.2019 in bo na ogled še ves mesec junij v avli Kulturnega doma v Straži.

Otroci so preko projekta raziskovali domači kraj, pridobili nova znanja o kraju. Menimo, da smo dosegli veliko, otroci vedo kje živijo, se o kraju pogovarjajo, s krajem živijo. Želimo si, da bi v prihodnjem letu s projektom nadaljevali in bi nas morda pripeljal tudi do razširitve in promocije  turizma v Straži, za kar si prizadeva tudi občina Straža in pa morda tudi do turističnega spominska našega kraja.

Hvala vsem, ki ste pripomogli k projektu, tako občini Straža, županu za podporo, staršem za različne prispevke, seveda strokovnim delavkam vrtca in našim otrokom.

Zapisala: ga. Sabina Krštinc

O nas so pisali tudi na Radio Krka.

Dostopnost