V mesecu marcu smo začeli spoznavati našo lepo Slovenijo. Ta teden smo se ustavili pri Belokranjcih in spoznali nekaj belokranjskih značilnosti. V sredo je prišla v igralnico učiteljica Metka Starešinič in nam pokazala, kako se naredi prava belokranjska drsanka. Povedala je, da jajca eno uro kuhamo v olupkih rdeče čebule, dodamo malo kisa in počakamo, da se jajce ohladi. Potem z olfa nožem drsamo (praskamo) po rdečem jajcu. Motivi na teh pirhih so različni, upodabljajo se predvsem verski motivi in motivi iz narave, velikokrat pa so na jajcih tudi napisi. Drsanka ima na obeh straneh jajca osrednji prostor, namenjen glavnemu motivu. Otroci so bili nad videnim navdušeni in bodo skupaj s starši poizkusili narediti to lepo belokranjsko značilnost.

V četrtek je pri Medvedkih dišalo po belokranjski pogači, ki je najbolj znana belokranjska jed. Je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Okus in aroma sta podobni kot pri sveže pečenem kruhu. Našemu vabilu sta se z veseljem odzvali babi Bronka in gospa Sonja. Z njuno pomočjo in znanjem smo naredili in spekli dišečo zlatorjavo pogačo. Kot bi mignil, pogače ni bilo več. Končala je v naših želodčkih. Mmmmmm, kako je bila okusna …

Dogajanje si lahko ogledate v Galeriji.

Dostopnost