V skupini DINOZAVRI smo v šolskem letu 2020/2021 izvedli 2 EKO PROJEKTA.

Pri projektu »NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET!« smo se pogovarjali in spoznavali glavne korake odgovornega ravnanja z rabljenimi in odsluženimi oblačili. Sledili smo načelu: zmanjšaj – ponovno uporabi – recikliraj.

Z otroki smo pogledali različne posnetke postopka predelave in ponovne uporabe tekstila in tudi v naši igralnici odprli »popravljalnico oblačil«. Otroci so poljubno prinesli kos oblačila, ki smo ga popravili in mu dali novo vrednost.

V igralnici smo kotiček spremenili  v »trgovino z oblačili« ter med drugim iz odpadnega blaga narezali trakove in z njimi plesali ob klasični glasbi, izdelali smo lutke iz blaga in gosenice iz nogavic ter pletli trakove blaga na podlago.

Pri projektu »ŽIVETI S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI« smo izvedli aktivnosti, ki so prispevale k večji ozaveščenosti, informiranosti in poznavanju podnebnih sprememb med otroki.

Med drugim smo vsakodnevno opazovali in beležili vreme na koledar, evalvirali vremenske pojave tekom meseca, šteli sončne, deževne, oblačne dni v mesecu, primerjali z drugimi meseci, se pogovarjali o vremenskih značilnostih letnega časa, izdelali vremensko uro, spoznavali vremenske pojave skozi eksperimentiranje, se pogovarjali o onesnaženosti vode in si ogledali posnetka (youtube),o ločevanju in recikliranju odpadkov, pobirali in razvrščali smeti v prave škatle in sortirali na ekološkem otoku, izdelovali lončke iz plastenk ter v njih sadili zelišča, trajnice, paradižnik in papriko in še veliko drugega.

Projekta sta pomembno vplivala na ozaveščenost otrok o trajnostnem razvoju in spreminjanju kulture obnašanja in ravnanja otrok, kot tudi vseh drugih sodelujočih ter razvila odgovoren odnos do okolja, narave in bivanja nasploh.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala: Maja Stariha

Dostopnost