V letošnjem šolskem letu smo se v naši skupini odločili, da več časa posvetimo spoznavanju hrane, prav tako pa tudi primernemu bontonu pri mizi, ravnanju s hrano in zavrženi hrani. Zato smo se vključili v program Ekošola in sicer v projekt »Hrana ni za tjavendan«. Namen in cilj projekta je bil, da skupaj kot skupina spoznamo, da je ravnanje s hrano izjemno pomembno.

Spoznali smo lutko Kuhlino, ki je otrokom skozi cel mesec pripravljala različna presenečenja. Prinesla jim je plakat, kamor si otroci sami (pod svoje ime) označevali štampiljke, ko jim je uspelo pojesti obrok. Spodbujala jih je, da različno hrano poskusijo in jih ob tem pohvalila. Pripravili smo si različne fotografije igrač in hrane, otroci pa so to razvrščali na dva plakata – to jim je pomagalo pri mizi, ko smo jih opozarjali (npr. poglej kaj jemo in s čim se igramo … ). Lutka Kuhlina jim je pripravila tudi slikanico “Pozor! Cvetača prihaja!”, v kateri smo ugotovili, da je cvetača odlična, posebej v zelenjavni juhi. Po prebrani slikanici pa so si otroci izdelali svoje cvetače in jih postavili na razstavo.

Ker nam je pri zajtrku ostajalo veliko sadja, smo se skupaj z otroki pogovorili kaj bi z njim lahko naredili. Hitro so ugotovili, da sadje lahko narežemo in stisnemo. In tako smo si sami izdelali pomarančni sok in sadni smuti.

Ob koncu projekta je Kuhlina pripravila za otroke pravo presenečenje. Vsakemu je čestitala za trud in mu podarila priznanje in medaljo. Morava reči, da so bili otroci zelo ponosni, midve pa še bolj ker sva dobili občutek, da nama je uspelo.

Zapisala: Nika Derčar

Dostopnost