Spoštovani.

Glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom (2019-nCoV) na severu Italije so države sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja virusa in v deželi Furlaniji-Julijski krajini razglasili izredne razmere. Ministrstvo za zdravje sporoča, da v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu potrebno biti previden.

Na šoli bomo redno spremljali dogajanje v povezavi s koronavirsom in ravnali po priporočilih Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. O morebitnih ukrepih oz. nadaljnjih aktivnostih vas bomo sproti obveščali.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljanov in vseh deležnikov MIZŠ glede preventivnih ukrepov povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljate vprašanja, je: vprasanja.mizs@gov.si.

Več si lahko preberete na naslednji povezavi:

https://www.gov.si/novice/2020-02-25-nov-elektronski-naslov-mizs-za-vprasanja-deleznikov-o-preventivnih-ukrepih-povezanih-s-koronavirusom/

SPLOŠNI PREVENTIVNI IN SPECIFIČNI UKREPI (NIJZ)

Vir: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Dostopnost