V skupini Balončki smo v šolskem letu 2023/2024 sodelovali tudi v projektu Varno s soncem. S projektom opozarjamo otroke o škodljivih posledicah delovanja sončnih žarkov in o pomenu pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem le teh. Pomembno je, da otroke in starše spodbudimo k varovanju njihovega zdravja.

Dejavnosti, ki smo jih izvajali:

  1. Pogovor o zaščiti pred sončnimi žarki

Projekt smo pričeli s pogovorom o soncu. Kako opazimo da sonce sije in ne, kaj lahko zakriva sonce. Kakšna je razlika biti na soncu ali ne. Pogovarjali smo se na kakšen način se zaščitimo pred soncem, ko gremo na plažo. Otroci so s pomočjo podvprašanj prišli do pravilnih odgovorov (sončna krema, pokrivala, senčniki, sončna očala, sence dreves,…). Ugotovili smo, da je pomembno, da se pred soncem zaščitimo vsak dan in ne samo takrat ko smo na morju.

Naučili smo se pesmi: Sijaj, sijaj sončece; Sonce se smeje;….

  1. Kotiček plaža

V igralnici smo otrokom pripravile nov kotiček: plaža. Prinašali smo brisače, sončna očala, prazne embalaže sončnih krem, kopalke, različna pokrivala,… otrokom je bila ta igra izjemno všeč, takoj so se zaigrali in bili zelo veseli, saj so se počutili kot da so na morju.

  1. Zgodba: Bor in Brina na soncu

Prebrali smo tudi zgodbo Bor in Brina na soncu, zunaj pod brezo v senci. Zgodba govori o tem , kako se Bina in Bor igrata na plaži, se zaščita pred močnimi sončnimi žarki,…

  1. Sence otrok

Prvo spomladansko sonce smo izkoristili za raziskovanje in poskus sonce/senca. Odšli smo na sprehod po sončni poti in hodili v smer, da nam je sonce svetilo v hrbet. Otrokom smo pokazale najine sence na tleh. Kmalu so  vsi ugotovili, da imajo vsak svojo senco, ki nam ves čas sledi. Ugotovili so tudi, da senca izgine, ko pridemo v senčni del poti. Otroci so z našo pomočjo ugotovili, da sence nastajajo zaradi sonca. Tako smo ugotovili, da nam velike krošnje dreves nudijo senco v vročih poletnih dneh kamor se lahko umaknemo pred vročim soncem. Otrokom je bila dejavnost zelo všeč. Sence so poskušali ujeti ali pa od njih zbežati.

  1. Označevanje koledarja – sončni dnevi

Celo šolsko leto smo vsak dan opazovali kakšno vreme imamo in s sliko vremena označili koledar. Na podlagi tega smo ugotavljali ali bomo lahko odšli na sprehod ali na igrišče, primerna obutev in oblačila, ugotavljanje ali je mrzlo, toplo, vroče,…

Otroci so se najbolj razveselili kadar smo ugotovili, da sije sonce in bomo dejavnosti lahko izvajali tudi na prostem. V tem šolskem letu smo imeli veliko sončnih dni.

V spomladanskem času pa smo se začeli pogovarjati tudi o primerni zaščiti pred soncem.

  1. Izdelava kape

Izdelali smo tudi pokrivala iz papirja, ki so jih otroci pobarvali po svojih željah. Razstavili smo jih v garderobi na razstavi. Otroci so se z njimi tudi igrali.

  1. Igra v senci

Otroke spodbujamo in jih opozarjamo, da se pri močnem soncu igramo v senci, v poletnih dneh se igramo v zgodnjih dopoldanskih urah, kasneje pa odidemo v vrtec in se tam v hladu igramo do kosila. Otroci so pri igri zaščiteni s pokrivali. Od doma so prinesli vsak svoje pokrivalo, nekateri tudi sončna očala. Doma jih starši namažejo z zaščitno kremo.

Utrinki so v galeriji.

Zapisali: Tina Bradač in Martina Gorše

Dostopnost