V sklopu projekta Zdravje v vrtcu, kjer je letošnja rdeča nit BESEDE IMAJO MOČ, smo v skupini Žogice skozi celo leto prepletali različne dejavnosti namenjene skrbi za zdravje, dobro počutje in uporabo lepih besed. Izvedli smo naslednje dejavnosti:

  1. ZELO LAČNA GOSENICA

K Žogicam se je meseca aprila »pregrizla« zelo lačna gosenica. Požela je veliko zanimanja s svojim gibanjem in pripovedovanjem, zato smo jo povabili medse, da jo bolje spoznamo. Preko gledališča kamišibaj smo spoznali njeno zgodbo (Zelo lačna gosenica), katero smo večkrat ob aplikatih obnovili, se seznanili z njenim razvojnim ciklom – od gosenice do metulja. Otroci so zgodbico doživeli tudi preko lutke, ob kateri so spoznavali, poimenovali in šteli sadje, preko katerega se je pregrizla gosenica. Spoznali in prisluhnili smo tudi dvema pesmicama o gosenici, ob katerih smo s prstki prikazovali njeno gibanje (Gosenica je lezla in Drobna živalca). Otroci so se tudi likovno izražali pri ustvarjanju gosenice z odtiskovanjem z baloni.

  1. UMIVANJE ROK

Ker so v skupini otroci stari od 1-2 leti, sva z navajanjem umivanja rok pričeli takoj po uvajanju. Sprva sva otrokom vsakodnevno pomagali pri rutinskemu umivanju in brisanju rok, pred in po zajtrku in kosilu. Ko sva videli, da so otroci že dovolj samostojni, sva le opazovali in jih z besedami usmerjali. Pomoč potrebujejo le še najmlajši otroci. Otroke opozarjava le na to, da uporabijo eno brisačko za brisanje rok in en potisk mila.

  1. GLASBENA URICA

Glasbene urice so oblika druženja, kjer se otroci naučijo komunikacije z glasbo, ob njej pa razvijajo glasbene sposobnosti in socialne veščine. Pri vsaki urici so se nam pridružili otroci iz skupine Balončki, kjer smo skupaj potovali v čudežni svet glasbe. Preko glasbeno didaktičnih vsebin so otroci spoznali veliko novih pesmi, razvijali slušno občutljivost, glasbeno pomnenje, čut za ritem, melodični posluh in pomnenje besedila. Vsako urico smo zaključili in jo popestrili s plesom ob klasični, ljudski ali popularni glasbi.

  1. IZDELAVA SADNE SKUTE

V letošnjem letu smo enega izmed tednov poimenovali Mlekastičen teden, saj smo spoznavali pot mleka (od krave do kozarca). Spoznavali smo živali na kmetiji, podrobno pa spoznali krave, ki nam dajejo mleko. Obiskali smo bližnjo kmetijo, pri kateri smo dobili domače mleko, iz katerega smo pripravili skuto. K skuti smo dodali domačo marelično marmelado in si tako naredili domačo sadno skuto s katero smo se pri malici tudi posladkali.

  1. SPREHODI

Vsakodnevno gibanje in bivanje otrok na prostem je pomembno za njihovo zdravje, zato smo že v začetku vrtčevskega leta pa vse do sedaj vsakodnevno bivali zunaj. Sprva smo hodili na krajše, kasneje na daljše sprehode z vozičkom in bibo. Hodili smo na daljše sprehode, kjer smo opazovali naravo, veliko prepevali, se pogovarjali, iskali živali, tipali travo, iskali deteljice, cvetlice … Bivali smo tudi na vrtčevskem igrišču in terasi ob vrtcu, kjer so otroci uživali ob spontani igri.

Utrinki v galeriji.

Zapisala: Tanja Berkopec

Dostopnost