Letos je bil naslov osrednje teme Tedna otroka »Zakaji in zatoji radovednosti«. Z radovednostjo prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj …”, temu pa sledi odgovor: “zato …”.

V Teden otroka smo v vrtcu Krkine lučke radovedno vstopili preko knjige. S pomočjo slikanic, katerih naslov se začne z »Zakaj…?«, smo razrešili kar nekaj radovednih otroških vprašanj. Izvedeli smo npr. Zakaj ima žirafa dolg vrat?, Zakaj nastane mavrica?, Zakaj psi mahajo z repom? Zakaj imajo zajčki preklano zgornjo ustnico? Zakaj mačke predejo?.

Da bi malčkom polepšali dneve v Tednu otroka, smo v vrtec povabili najboljšo družbo: njihove stare starše. Skupaj smo preživeli lepo sončno dopoldne.  Z roko v roki so se malčki in njihove babice/ dedki razgibali ob glasbi in izvajali različne gibalne naloge, odšli na pohod in očistili okolico, se družili in se ob tem neizmerno zabavali.

Tudi na glasbeni urici smo preko pesmi, ki smo se jo naučili: Zakaj pa joče (M. Voglar) odgovorili na nekaj vprašanj.

Četrtek je bil dan za druženje s prijatelji. Srečali smo se s prijateljsko skupino, se spoznavali in se skupaj igrali.

V enoti vrtca na Stari cesti je v sodelovanju z občino potekala prireditev: »Dobrodošli leseni medvedki« . Izpod rok občana so iz debel podrtih dreves v okolici vrtca nastale prelepe lesene skulpture medvedov. Na prireditvi so nastopali otroci iz skupine Škratki. Lovec pa nam je predstavil medvede, ki se sprehajajo po bližnjih gozdovih.

Teden smo zaključili z dnevom eksperimentov, ko smo preko izvedbe zanimivih poskusov podali odgovore na mnoga otroška vprašanja. Otroci so radovedno sodelovali pri poskusih in jih opazovali.

V popoldanskih urah so se odvijale prireditve, ki so bile namenjene otrokom in njihovim družinam. Na kostanjevem pikniku, ki smo ga letos naslovili »Z eksperimenti do odgovorov«, so se vrtčevski otroci v družbi družin preizkusili v najrazličnejših poskusih, ki so jim na obraz risali začudene poglede in nasmehe. Ob zaključku smo se posladkali s pečenim kostanjem.

Ekološko ozaveščenost vrtca smo izrazili s prireditvijo »Podari, zamenjaj, vzemi« . Otroci so od doma prinesli oblačila, otroško opremo in igrače, katere ne bodo pogrešali. V zameno za to so si na stojnicah izbrali nekaj zanimivega zase.

Teden otroka je v vrtcu Krkine lučke pri OŠ Vavta vas opravičil svoj naslov, saj je bil polen posebnih dejavnosti in dogodkov, ki so otrokom popestrile in polepšale dni.

Utrinki v galeriji.

 

vzgojiteljici Damjana Lavrič in Sara Kotnik

Dostopnost