V šolskem letu 2021/2022 smo se v projekt Pasavček prijavili dve skupini; skupina Sovice in Vetrnice. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Slogan projekta je Red je vedno pas pripet.

V skupini Sovice (3 – 4 leta) smo spoznali lutko Pasavčka, ki se je odlično vključil med nas, se z nami igral, hodil na sprehode in opazoval, kako upoštevamo prometna pravila. Izdelali smo si svoj prometni spomin, si izdelali Pasavčkov kotiček, izdelali avto, veliko časa pa smo preživeli zunaj, na sprehodih. Na sprehod smo vzeli tudi našega Pasavčka, ki je opazoval našo okolico in otroke. Naučil nas je marsikaj novega, mi pa tudi njega. J Prebirali smo slikanice na temo promet, peli pesmice o vozilih in spoznali deklamacijo o prometu. Čeprav smo projekt zaključili, je Pasavček še vedno del našega vsakdana v skupini.

V skupini Vetrnice (5 – 6 let) so otroci najprej spoznali pomen maskote pasavca, izdelali so si simbolne igre, skozi katere so ugotavljali kaj se zgodi, če nisi pripet. Izdelali pa so si tudi igro Promet. Ustvarjali so tudi likovno, glasbeno in jezikovno; prebirali so slikanice, peli pesmi in plesali o prometu. Varno so se vključevali v promet; odpravili so se na daljše pohode, prepoznavali pomembne prometne znake in utrjevali hojo v koloni. Spoznali so tudi lutko Pasavčka, ki je bil odlična spodbuda pri izvajanju projekta.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

                                                                                       Zapisala: Nika Derčar,
                                                                                      koordinator projekta Pasavček

Dostopnost